Yeniboğaziçi beldesi bizim için herşeydir. Halka hizmet etmek, halkı sevmek ve beldesini sevmekten geçer. Daha güzel yarınlara beraber yürüyelim.

MUSTAFA ZURNACILAR, Yeniboğaziçi Belediye Başkanı
baskan aday

Toprak Anaya Saygı Gecesi Düzenlendi

Ülkemizde yaşanan üzücü sel felaketi, doğal afetler nedeniyle hafta sonu kutlama iptal edilerek Yaşanan doğa olayları nedeniyle doğadan ve Toprak Ana dan özür dilenerek Toprak Anaya Saygı Gecesi düzenlendi.

Yerel tatların ve gıdaların tüketicilerle buluştuğu, toprağın, tohumun bereketinin konuşulduğu bir gün olan Toprak Ana Günü Toprağımıza, tohumumuza yerel gıda ve kültürümüze sahip çıkma günü sayılan bugünde bu yıl Yeniboğaziçi Belediyesi katkılarıyla Cittaslow Yeniboğaziçi - Sakinşehir 'de ‘Tohumuna Toprağına Sahip Çık’ sloganı bölge okullarından çocuklarla Sakinşehir Yeniboğaziçi Tohum Bahçesinde tohumlar toprak ve su ile buluşturuldu ve GDO’lu tohumlar ve tarım ilaçları nedeni ile yok olan Arılara dikkat çekmek için çocuklarla birlikte Arıların sevdiği çiçekler ekildi.

Yapılan Toprak Anaya Saygı Gecesi etkinliğinde ise Cittaslow Ofisi - Sakin Yaşam Kulübünde Yeryüzü Özgürlük Tohumları belgesel film gösterimi yapıldı, şiirler okundu. Toprak anamızı en güzel anlatan ünlü halk ozanı Âşık Veysel’den “Bir çekirdek verdim dört bostan verdi… Başın yardım tırmık ile bel ile… Yine beni karşıladı gül ile…” Kara Toprak şiiri çevre dostu Herdaimdostlar grubundan Yusuf Örs tarafından okundu.

Üreten, besleyen, canlılara hayat veren toprak anamız artık yorgun. Artık bizi gül ile karşılayacak dermanı da pek kalmadı. Bizler insanoğulları ve insan kızları onu bayağı yorduk. Doğadaki her varlığı bizlere, insana sunulan birer kaynak olarak gördük ve onları hovardaca tükettik. Ve bunun sonuçlarını da bugün en ağır biçimde yaşıyoruz. Tüketim alışkanlıklarımız doğanın ekolojik döngüsünü bozdu. Bugün bir iklim yıkımı gerçeği ile karşı karşıya olduğumuz belirtilerek Slow Food Salamis kurucu başkanı Bedia Balses Çeliker ile Toprak Ana’dan özür dilendi. Slow Food Salamis lideri Umut Kurşun ise Yerelde kalkınma, sağlığımız ve çevre için endüstriyel tarıma karşı geleneksel tarımın desteklenmesini ve yerel tohumun önemini anlattı .

Gecenin sonunda köy kadın dernekleri ve slow food gönüllerinin yaptığı yöresel lezzetler ikram edildi.

Bu yıl düzenlenen etkinlikte toprağımıza ,tohumumuza ,yerel gıda ve kültürümüze sahip çıkma adına Yerel Mutfak, Çevre ve Kültür Sanat dalları olmak üzere üç ayrı kategoride Toprak Ana Slow Food 2018 ödülleri verildi .

Yerel Mutfak dalında Toprak Ana Slow Food ödülü yöresel lezzetlerin sunulduğu Mergiz'in Mutfağına verildi.

Çevre dalında Toprak Ana Slow Food bölge toprağına doğasına ormanına sahip çıkan Bedis Ormanı mücadelesi ve Yeryüzü Tohumları - Kıbrıs İnsiyatifine verdikleri destek ile Yeniboğaziçi Kadınlar Derneği - YEKAD ‘ne verildi.

Kültür Sanat dalında ise bölgemizde geçmişin değerlerin taşıyan Yeşilçam ve Ailem resim sergisi ve Toprak Ana etkinlik posterimizi çizen değerli hocamız Gulay Nalkiran’ a verildi .

Toprak Ana günü aynı zamanda “Carlo Petrini 1986 yılında hazır ve hızlı yeni usul, endüstriyel ve geleneği olmayan gıdaya karşı Uluslararası Slow Food direniş hareketinin başlangıcını da simgeliyor.

“Beraber hazırlanıp yenen yemeklerin kıymetine ve getireceği berekete inanıyoruz” denilen açıklamada, toprağın bereketini kutlamak için düzenlenen "Toprak Ana Günü"nün 2009 yılından bu yana her yıl Aralık ayında kutlanmaktadır.